Diskbråck / Diskbuktning

(Detta är en gemensam text för diskbråck i rygg samt nacke)

 

Disken ligger mellan våra ryggradskotor och fungerar som stötdämpare och tryckfördelare. Ibland kan det hända att vi får en skada på disken, en buktning eller diskbråck.

Det är vanligt och gör inte ont förutom om disken trycker mot smärtkänslig vävnad såsom ryggmärgen eller mot nervrötter. Sånt tryck kan ge ryggsmärtor samt utstrålande smärta i ben sk. Ischias.

 

Diskbråck i ländryggen är vanligt förekommande, mindre vanligt är att få diskbråck i nacken eller bröstrygg.

 

Symptom: Rygg/nacksmärta (beroende såklart på område som är påverkat), utstrålning, domningar/stickningar,host/nyssmärta, smärta vid krystande (ex toalettbesök), nedsatt känsel.

OBS!Om svårt att kontrollera urin/avföring, nedsatt känsel kring könsorgan/ändtarm samt domningar/stickningar/svaghet i ben/arm skall akutmottagning besökas.

källa: Vårdguiden 1177

 

Vad en naprapat kan hjälpa dig med:

Det vi kan hjälpa dig med är att avlasta för disken så gott det går, dock kan vi inte påverka själva diskbråcket. Vi behandlar ledmässigt samt muskulärt med olika metoder. Information samt behandling och rehabupplägg går vi igenom.

Disken har ett naturalförlopp på en akutisering de första 7-9 dagarna där smärta och ibland utstrålning kan vara en stor del av besväret. Därefter klingar smärtan av successivt. Disken kan ta upp till 6 veckor innan den är återhämtad.

 

Vad du kan göra:

Röra på dig i den mån det går, smärtlindra för att komma igång och röra på sig bättre.  Hitta en avlastande position om det går, du kan tex testa att lägga en kudde under benen när du ligger på rygg för att avlasta svanken. Stretcha rumpan och höftböjare.

 

Boka din behandling här